Hvordan aktiemarkedet fungerer

Historie

For at forstÃ¥ hvad bestandene er og hvordan aktiemarkeder arbejde, vi har brug at dykke ned i historie–specifikt, historien om hvad er kommet for at blive kendt som corporation, eller nogle gange i selskab med begrænset ansvar (LLC). Selskaber i en eller anden form har eksisteret lige siden en fyr overbevist om et par andre til at samle deres ressourcer til gensidig fordel.

De første corporate chartre blev lavet i Storbritannien så tidligt som i det sekstende århundrede, men det var generelt hvad vi kan tænke på i dag som et offentligt selskab ejet af regeringen, som postvæsenet.

Privatejede selskaber opstod gradvist i begyndelsen af 1800-tallet i USA, Storbritannien og Vesteuropa som regeringerne i disse lande begyndt at tillade nogen at oprette selskaber.

For en virksomhed at gøre forretninger, det skal bruge til at få penge fra et sted. Typisk, en eller flere mennesker bidrager en initialinvestering for at få virksomheden i gang. Disse iværksættere kan begå nogle af deres egne penge, men hvis de ikke har nok, de bliver nødt til at overtale andre mennesker, såsom venturekapitalinvestorer eller banker, at investere i deres virksomhed.

De kan gøre dette på to måder: ved at udstede obligationer, som er dybest set en måde at sælge gæld (eller tage et lån, afhængigt af dit perspektiv), eller ved at udstede aktier, aktier i ejerskab af virksomheden.

Længe siden stock ejere indså, at det ville være praktisk, hvis der var et centralt sted de kunne gå til handel lager med hinanden, og den offentlige stock exchange blev født. Til sidst, voksede dagens aktiemarkeder ud af disse offentlige steder.

Bestande

En corporation er generelt ret til at oprette så mange aktier efter forgodtbefindende. Hver del er et lille stykke af ejerskab. De yderligere aktier du ejer, jo mere af den virksomhed, du ejer, og den mere kontrol du har over virksomhedens drift. Virksomheder udsteder undertiden forskellige aktieklasser, som har forskellige rettigheder tilknyttet.

Så en corporation skaber nogle aktier, og sælger dem til en investor for en aftalt efter pris, selskabet nu har penge. Til gengæld investor har en grad af ejerskab i selskabet, og kan udøve en kontrol over det. Selskabet kan fortsætte med at udstede nye aktier, så længe det kan overbevise folk til at købe dem. Hvis virksomheden får overskud, kan den beslutte at pløje penge tilbage i forretningen eller bruge noget af det til at udbetale udbytte på aktier.

Offentlige markeder

Hvordan hver aktiemarkedet fungerer er afhængig af sin interne organisation og offentlig regulering. NYSE (New York Stock Exchange) er en non-profit selskab, mens NASDAQ (nationale sammenslutning af værdipapirer forhandlere automatiseret citat) og TSE (Toronto Stock Exchange) er for-profit virksomheder, tjene penge ved at levere handel tjenester.

De fleste virksomheder, der går offentlige har været rundt i mindst et lille stykke tid. Igangværende offentlige giver virksomheden mulighed for et potentielt enorme kapital infusion, da millioner af investorer kan nu nemt købe aktier. Det udsætter også corporation til strengere myndighedskontrol af regeringen lovgivere.

Når en virksomhed beslutter at gå offentlig, efter indgivelse af den nødvendige papirarbejde med regeringen og med exchange det har valgt, gør det en børsintroduktion (IPO). Selskabet vil beslutte, hvor mange aktier til spørgsmålet på det offentlige marked og den pris, det ønsker at sælge dem for. Når samtlige aktier i IPO er solgt, kan virksomheden bruge provenuet til at investere i virksomheden.

Du kan frit genoptrykke denne artikel, forudsat følgende forfatterens biografi (herunder live URL link) forbliver intakt:

You may also like

4 kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *